Tedavüldeki Dolar Banknotları Nelerdir 2024
Tedavüldeki dolar banknotları, doların küresel bir para birimi olması sebebiyle ekonomistlerden küçük yatırımcıya kadar birçok kişi tarafından takip edilmektedir. Dünya piyasalarında en fazla Amerikan doları geçerli olsa da, birçok ülke kendi para birimini dolar olarak adlandırmıştır. Bu yazımızda tedavüldeki en büyük dolar banknot hangisi, en küçük dolar banknot hangisi ve diğer ülkelerin tedavüldeki dolar cinsleri hakkında bilgi vereceğiz.
Ayrıca yazımızın içeriğinde para cinsi dolar olan ülkelerle ilgili bilgi vermenin yanı sıra, tedavüldeki dolar banknotlarına sahip ülkelerin uluslararası para piyasalarında nasıl tanımlandığı ile ilgili bilgiler de vereceğiz.
Tedavüldeki Dolar Banknotları En Büyük Dolar Banknot Hangisi?
En büyük dolar banknot 1998 yılında Amerikan Merkez Bankası tarafından prestij parası olarak basılmış olan ancak piyasalara arz edilmemiş olan 1.000.000 dolardır. Günümüzde alım satımlarda bir geçerliliği olmamakla birlikte para koleksiyoncuları ve dolar milyarderleri arasında alım satımı yapılan bir para birimidir.
Tedavüldeki Dolar Banknotları En Küçük Dolar Banknot Hangisi?
Günümüzde piyasalarda kullanılan en küçük dolar banknotu 1 dolarlık banknotlar olup, Amerika başta olmak üzere parasını dolar olarak adlandıran birçok ülkede kullanılmaktadır.
Tedavülden Kalkan Dolar Hangisi?
Büyük bölümü piyasalarda olmakla birlikte tedavülden kalkan dolar banknotları arasında 500, 1000 ve 5000 dolarlık kağıt paralar yer almaktadır. Bu banknotların bazıları günümüzde de geçerli olsa da piyasadaki dolar banknotları kadar işlevsel olmayıp, sadece koleksiyoncular arasında alınıp satılmaktadır.
Avustralya Doları Banknotları
Resmi para birimini dolar olarak belirleyen Avustralya parası piyasalarda AUD kısaltmasıyla bilinmektedir. Avusturya dolar banknotları 5, 10, 20,50 ve 100$ şeklinde piyasaya arz edilmektedir.
Kanada Doları Banknotları
Kanada dolar banknotları dünya piyasalarında CAD şeklinde tanınmakta olup, 5, 10,20, 50 ve 100 dolarlık banknotlar şeklinde kullanıma sunulmaktadır. Bir dönem 1000 dolarlık banknotlar basılmış olsa da günümüzde bu para birimi dolaşımda değildir.
Yeni Zelanda Doları Banknotları
İlk dolar banknotlarını 1934 yılında basarak piyasaya arz eden Yeni Zelanda, diğer birçok dolar birimleri gibi 5, 10, 20, 50 ve 100 $ halinde kullanılmaktadır. Yeni Zelanda dolar banknotları dünya piyasalarında NZD $ olarak işlem görmektedir.
Hong Kong Doları Banknotları
Ulusal para birimini dolar olarak belirleyen ülkelerden biri olan Hong-Kong yani resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyetinde 10,20 50, 100, 500 ve 1000 $ geçerli olup, Hong Kong dolar banknotları para piyasalarında HKD olarak adlandırılmaktadır.
Singapur Doları Banknotları
Resmi para birimini dolar olarak adlandıran ülkelerden biri de Singapur’dur. Günümüzde tedavülde bulunan Singapur doları banknotları ise, 2, 5,10, 20, 50, 100,1000 ve 10.000 olarak kullanıma sunulmaktadır. Singapur ayrıca para birimini dolar olarak belirleyen tüm ülkeler içinde tedavüldeki en büyük dolar banknotu sahibi ülkedir.
Doğu Karayip Doları Banknotları
Doğu karayip doları banknotları da birçok ülkeyle benzerlik göstererek 5, 10, 20, 50 ve 100 dolarlık banknotlar şeklinde kullanılmaktadır. Dünya finans piyasalarında XCD olarak ifade edilen Doğu Karayip bölgesinde irili ufaklı birçok ada ülkesinin para birimi de dolardır.
Bahama Doları Banknotları
Para birimini dolar olarak adlandıran ülkeler arasında yer alan Bahama, uluslararası piyasalarda BSD adıyla işlem görmektedir. Günümüzde tedavüldeki bahama doları banknotları 1, 5, 10,20, 50 ve 100 $ şeklindedir.
Barbados Doları Banknotları
Güney Karayipler bölgesinde bulunan Barbados da para birimi olarak doları benimsemiş bir ülkedir. Finans piyasalarında BBD olarak tanınan Barbados doları banknotları 2, 5, 10, 20, 50 ve 100$ olarak kullanılmaktadır.
Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır 2024
Millet olarak yabancı para birimlerine karşı aşırı hassas davranıyoruz. Özellikle döviz denildiği anda dolar ve euro neredeyse her vatandaşın gerek banka hesaplarında gerekse de, yastık altında bulunduğu bilinen bir gerçektir. Hem yatırım olarak değerlendiriliyor hem de TL karşısında parasının erimemesi için böyle bir yatırım düşüncesinde olanların sayısı oldukça fazladır.
Dolar almak isteyenler ya kuyumculardan ya da banka şubelerine giderek nakit para karşılığında satın alabilirler. Ancak vatandaşlar, sahte dolar nasıl anlaşılır sorusuna yanıt arayabilir. Her para biriminde olduğu gibi doların da sahtesi var ve anlaşılması güç olan durumlarda sahte dolar yiyenlerin sayısı da oldukça yüksek. Daha önce dolar görmeyen veya banknota ellemeyenler gerçeği ile sahtesini ayırt edemezler. Doların şeridinden, kağıt yapısı, kalitesi ve şerit içinden geçen USA logosundan bunları ayırt etmek mümkün olsa da, size en yakın kuyumcuya giderek konu hakkında net bilgiye sahip olabilirsiniz.
Sahte dolarda bulunmayanlara bakarsak, şerit üzerinde ışığa bıraktığımızda USA ve ilgili dolar tutarının rakamı geçmez. Tıpkı TL’deki güvenlik önlemleri gibi dövizde de aynı tür önlemler alınmıştır.